Indoor of outdoor tafeltennistafel: wat is beter?

Professionele en serieuze tafeltennistennisspelers spelen altijd binnen op een indoor tafel. Het meeste tafeltennis wordt echter gespeeld op outdoor tafeltennistafels. Maar wat zijn de verschillen? Welke is beter?

De voordelen van een outdoor tafeltennistafel:

  • Je hebt hebt voldoende ruimte om te spelen. Zelfs de meeste garages bieden niet voldoende ruimte om fatsoenlijk te kunnen spelen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je tegen een muur aanbotst. In de praktijk heb je ongeveer 2 meter nodig achter de tafel, en ook nog eens een meter aan de zijkant. Als je dit optelt bij de afmeting van een tafeltennistafel, dan kom je uit op een minimaal oppervlakte van minimaal 6,5 meter in de lengte en 3,5 meter in de breedte.
  • De internationele tafeltennisfederatie hanteert een minimumruimte van 14 meter x 7 meter en 5 meter hoog. Dit is ook de standaard voor de olympische spelen.
  • Het balletje kan nooit het plafond raken. Je kunt natuurlijk een regel maken dat wie het plafond raakt, automatisch het punt verlies. Het is niet zo leuk, omdat je dan nooit leert om hoge ballen af te ronden (te smashen). Lange mensen kunnen zelfs met hun batje al snel het plafond raken, met name bij het maken van een “forward loop” (zie video)
    Het is lekker om in het zonnetje te staan. Als het buiten lekker weer is, dan is het niet prettig om in een binnenhal te staan.
  • Een outdoor tafel is leuker voor de recreatieve speler. Je kunt het bijvoorbeeld in de tuin zetten en het combineren met een gezellige barbecue met familie of vrienden.
  • Het is praktischer omdat de meeste huishoudens geen aparte kamer vrij hebben om te kunnen spelen.


Lange mensen kunnen zelfs met hun batje het plafond raken van bijvoorbeeld een garage of kelder, met name bij het maken van een “forward loop”.

Nadelen van een tafeltennistafel voor buiten:

  • Wind, regen en zonneschijn. Je kunt alleen maar spelen als het weer goed is en relatief windstil.
  • De tafel slijt sneller. Hiervoor kun je wel een hoes kopen om dit enigszins tegen te gaan.
  • Buitentafels spelen vaak net even iets anders dan indoor tafels. Ze spelen vaak sneller doordat er een bepaalde coating wordt gebruikt. Het is geen groot probleem voor de thuisgebruiker, maar wel voor de (semi-)profs en serieuze amateurs. Een buitentafel zal hierdoor nooit gecertificeerd worden door de ITTF.

Wat jij leuker vindt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. De serieuze spelers zullen alleen op een indoor tafel willen spelen, maar voor de meeste hobbyisten zal een buitentafel beter geschikt zijn.

Het beschermen van een outdoor ping pong tafel

De meeste buitentafels zijn gemaakt van hout of watervaste hardboard – beter bekend als Unalit of Masonite. Ondanks de naam is dit materiaal niet erg goed bestendigd tegen water. Daarnaast heeft een buitentafel last van zonneschijn en temperatuurverschillen, waardoor het hout kan krimpen of uitzetten.

De beste manier om de levensduur van een outdoor ping pong tafel te beschermen is met een hoes. Dit zorgt daarnaast ook voor bescherming tegen vogelpoep, blaadjes en andere viezigheden. Een hoes kost zo’n 25-30 euro, dus dit haal je er makkelijk uit, aangezien een nieuwe tafel minstens het tienvoudige kost.

Alternatief voor een betonnen tafeltennistafel

tafeltennis-tafel-voor-buiten-permanent

De Cornilleau Pro 510 Stationary pingpong-tafel is ontworpen voor gebruik in commerciële instellingen, zoals campings en schoolpleinen. Je kunt hem letterlijk aan de grond vastnagelen, zodat hij niet gestolen wordt. De Cornilleau 510 Pro outdoor-tafeltennistafel heeft een industrieel ontwerp dat bedoeld is om zowel het weer als veelvuldig gebruik te weerstaan. Het is vooral een stevige tafel en een goed(koper) alternatief voor een betonnen tafeltennistafel.

Het metalen “netje”. Het stalen net is beveiligd tegen knoeierijen en zal een leven lang meegaan. Ik begrijp daarom ook wel waarom eigenaren hiervoor kiezen. Persoonlijk zou ik echter een normaal netje erbij kopen: het metalen netje wordt standaard bij deze pingpongtafel geleverd, maar voor een paar tientjes kun je er een normaal netje bij kopen (dit kun je ook later nog doen). Een echte netje biedt natuurlijk een betere speelervaring en het stalen net is uiteraard niet goedgekeurd voor wedstrijden. Ik begrijp wel waarom mensen een stalen netje willen hebben, maar het doet wel afbreuk aan de spelbeleving. Afgezien van het stalen netje is de pro 510 een zeer goede tafel. Het is voor campingeigenaren e.d. waarschijnlijk een praktischere keuze dan een betonnen pingpongtafel.

betonnen-pingpong-tafeltennistafel

De Cornilleau 510 is een goede keuze voor campings en vergelijkbare plekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *