Welke tafeltennistafel kopen? De aanraders

Alle tafels hieronder zijn van officieel wedstrijdformaat. De meeste tafels voldoen ook aan de eisen voor een stuiterhoogte van +/- 24cm. Toch zijn alleen de duurdere tafels goedgekeurd voor officiële wedstrijden. Dat kan komen doordat sommige tafels te langzaam of te snel spelen, wat meestal wordt veroorzaakt door een coating die buitengebruik mogelijk maakt. Voor professionele spelers is het belangrijk dat de spelervaring op elke tafeltennistafel hetzelfde is, zodat zij ook op een andere plek dezelfde speelwijze kunnen hanteren.

Wat is een goede tafeltennistafel?

Dat hangt er van af hoe professioneel je bent. De bovengenoemde dingen zijn allemaal niet zo belangrijk voor de normale thuisgebruiker. Voor hen gelden andere factoren zoals:

  • Een tafeltennistafel die makkelijk is om te verplaatsen, doordat deze grote wielen heeft die ook over gras en tegels kunnen rijden;
  • In hoogte verstelbare poten, zodat de tafel recht kan worden gezet op een hobbelig grasveld;
  • Een goed opklapsysteem, zodat er weinig ruimte wordt gebruikt in de stalling;
  • Een slijtvaste coating voor buiten, die zonweerkaatsing tegen gaat;
  • Een goede prijs-kwaliteitverhouding. De meeste thuisgebruikers zullen een tafel niet zo intensief gebruiken, dus dan ben je beter af met een tafel uit het middensegment.

De beste tafeltennistafels

Duurdere segment

 

cornilleau-competition-850-officiele-pingpongtafel

Cornilleau Competition 850 Wood ITTF

De tafel onderscheidt zich met een prachtig uiterlijk en een hoge kwaliteit van het speelvlak. Het spaanplaat heeft een dikte van maar liefst 15 mm en is voorzien van de duurste coating (Skill Top coating). Ter vergelijking: de goedkope tafels hebben een dikte van rond de 3-4mm. De tafel kan makkelijk worden opgeklapt, en past daarom goed in een kleine opslagruimte. Dit is nog wel eens een probleem met dit soort professionele tafels, zoals bij de tafels van het Nederlandse Heemskerk.

De 850 Wood is een professionele tafeltennistafel, die uiteraard is goedgekeurd door de Internationale Tafeltennis Federatie (ITTF) voor officiële wedstrijden. Bij de bouw van de tafel is rekening gehouden voor spelers die tafeltennis spelen vanuit een rolstoel, waardoor het een goede keuze is voor verenigingen, die hier rekening mee willen houden.

Deze tafeltennistafel is de beste keuze voor clubs, scholen, sporthallen etc. Voor particulier gebruik is de 850 Wood wellicht een beetje overdone, ook al is het wel een zeer stijlvolle tafel. Maar als je waarde hecht aan het uiterlijk – en je kunt je de 1200 euro veroorloven – dan is dit een hele goede koop.

De Cornilleau 850 die hierboven staat beschreven is een indoor tafel. Het zou zonde zijn om deze bloot te stellen aan weersomstandigheden. Als je op zoek bent naar de beste tafeltennistafel voor buiten, dan is de Cornilleau 700M een betere keuze:

700m-outdoor-tafel

 

De afstelbare poothoogte is een mooie oplossing voor buitengebruik, zodat je de tafel ook goed kunt gebruiken op bijvoorbeeld een grasveldje in de tuin. Op gras, aarde of een ander ongelijk speelveld verstel je de pootlengte heel eenvoudig. De coating van de tafel verminderd de reflectie van de zon, dus het is echt een tafel die gemaakt is voor buiten.

De weersbestendige Cornilleau outdoor-tafel is wel een investering, maar de pingpong-tafel gaat minstens 10 jaar mee – zelfs wanneer je hem tijdens de winter buiten laat staan. Deze tafeltennistafel is ontworpen om buiten te staan in alle weersomstandigheden, ook al zou ik er zelf toch nog een beschermende hoes bijkopen. Je kunt de Cornilleau 700M hier kopen.

Het middensegment: de beste prijs-kwaliteitsverhouding

tafeltennistafel-outdoor-Cornilleau-100S

De 100S Crossover Outdoor is de opvolger van de Sport One Outdoor. De tafel heeft stevige wielen, waardoor hij makkelijk verrijdbaar is op gras en daarom goed is geschikt voor gebruik in de tuin of op de oprit. Hij kan de competitie aan met andere tafels die 150 euro duurder zijn (zelfs dan zou het nog een goede keuze zijn). Het is een all-rounder in het middensegment. Dit is een buitentafel, maar dat wil niet zeggen dat je hem buiten kunt laten staan. Dit is vooral een buitentafel in de zin dat de zon geen barsten veroorzaakt in de coating en dat een beetje vocht geen kwaad doet. De tafel zal nog steeds kapot gaan als je hem in de regen laat staan – tenzij je er een hoes overheen doet. Zelfs dan is het aan te raden om de tafel in een schuur of garage te bewaren, gedurende periodes dat je lang niet speelt. Als je op zoek bent naar een tafeltennistafel voor thuisgebruik, dan is dit de beste keuze op dit moment. Te koop bij bol.com of bij een goede lokale tafeltenniswinkel.

Als je budget iets hoger is, dan is de onderstaande 250S waarschijnlijk een betere keuze. Beide tafels zijn erg vergelijkbaar, maar de 250S is de grotere broer en dus iets beter (en duurder). Beide tafels hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar ik zou zelf eerder geneigd zijn de 250s te kopen:

250s-cornilleau-tafeltennistafel

De Cornilleau Sport 250S Crossover

net-systeem-250s

Het netje hoef je niet te demonteren, bij het inklappen van de S250. Dus na het spelen kun je de tafel opklappen, hoes erover en klaar!

De Cornilleau 250S is de beste outdoor pingpongtafel op de markt als je een klein beetje meer geld te besteden hebt. Het is een verbeterde versie van de Cornilleau 100s, die de extra 110 euro waard is. Alles is nét even beter (dikker speeloppervlakte, stevigere constructie, wieltjes met remmen, automatisch opvouwbaar netje, het netje heeft een overlap etc.).

De tafel is ook zwaarder en het speloppervlakte is dikker dan de 100S. De 250S outdoor heeft verder verstelbare poten, waardoor je altijd een recht speelvlak kunt creëren, wanneer je bijvoorbeeld op een grasveld speelt.

Het polyester net kan zowel in hoogte als in spanning versteld worden, en wanneer de tafel voor opslag opgevouwen wordt, wordt het netje automatisch ingeklapt.

Het in elkaar zetten van de tafel kost ongeveer 2 uur. Het is iets ingewikkelder dan de meeste tafels, maar de hoge kwaliteit van de constructie is de moeite waard. Op de lange termijn is de extra opbouwtijd natuurlijk geen punt, maar houd hier rekening mee. De Cornilleau 250S is verkrijgbaar voor €469» Aanrader!

  • MIJN VOORKEUR: +/- €490,00 Heemskerk Rol Compact 2200

Deze tafeltennistafel zie je veel bij amateurverenigingen. Het is het kleinere broertje van de Novi 2400. De afwerking is van iets lagere kwaliteit, wat je vooral terug ziet in de halvering van het aantal wieltjes (van 8 naar 4) en de minder stevige potenconstructie. De Compact 2200 heeft geen ITTF certificaat, waardoor je er geen wedstrijden op mag spelen op het hoogste niveau. In de praktijk is het echter een zeer goede tafel, en qua spelbeleving vergelijkbaar met zijn grotere broer. Deze tafel heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding voor een indoor tafel.

Hij is wat minder geschikt voor het gemiddelde gezin, omdat veel indoor tafels toch buiten worden gebruikt op een zonnige dag. Het is ook geen compacte tafel om in te klappen, dus het is geen praktische keuze voor gezinnen. Aan de andere kant koop je een zeer goede spelbeleving voor een redelijke prijs. Het is een goede keuze voor de prijsbewuste amateurspeler die binnenshuis op een serieuze manier wilt trainen.

Heemskerk Tafeltennistafel goedkoop

De Rol Compact 2200

 Buffalo Outdoor tafeltennistafel blauw (€299,-)  

Dit is een minimalistische tafeltennistafel en een van de goedkoopste buitentafels. Er is op zich niets mis mee, maar de Cornilleau 100s is steviger, speelt beter en heeft bijna dezelfde prijs.

goede-outdoor-tafeltennistafel

Buffalo Outdoor pingpongtafel

Goedkope tafeltennistafel kopen

Dit is de onderkant van de markt. Veel tafels in deze prijsklasse zijn regelrechte troep. De volgende tafels kunnen nog net door de beugel en zijn de beste in hun prijsklasse:

Deze tafel is niet al te stevig – er moet immers ergens op bezuinigd worden – maar de spelkwaliteit is vergelijkbaar met sommige duurdere tafels.

  • GTS S1-63 Tafeltennistafel voor binnen €210,00  tafeltennistafe-voor-binnnenSimpel, stevig en goedkoop. Ik heb er weinig ervaring mee. Let op dat deze tafel geen wieltjes heeft en nogal zwaar is. Over de spelkwaliteit durf ik niets te zeggen, maar de coating zal ongetwijfeld niet zo goed zijn als de bovengenoemde Cornilleau tafels. Een goede keuze voor (basis)scholen met een klein budget of om te plaatsen in een grote schuur, waarbij het gebrek aan wieltjes geen rol speelt. Het is ook een goed alternatief voor mensen die overwegen om zelf een tafeltennistafel te maken.
  • 179,00 Buffalo Basic Indoor Tafeltennis tafel

Wat geldt voor de meeste producten, geldt ook wanneer je een tafeltennistafel gaat kopen: goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook voor de Buffalo Basic Indoor. Als het even mogelijk is, geef dan 30 euro meer uit aan de GTS tafel hierboven of de Cornilleau 100s uit het middensegment.

 

Van welk merk kan je het beste een tafeltennistafel kopen?

Het hangt er van af waarvoor je de tafel wilt gebruiken. Heemskerk en Cornilleau staan al jaren bekend om hun goede tafels voor de serieuze spelers. Voor de recreatieve (thuis)gebruiker zijn met name Cornilleau en Buffalo aan te raden, omdat zij tafels maken die goed geschikt zijn voor buitengebruik. De laatste jaren heeft Cornilleau een dominante positie verworven door consistent goede producten te leveren, wat voornamelijk ten koste is gegaan van Kettler. Samengevat: Heemskerk voor de serieuze speler en Cornilleau voor gemiddelde thuisgebruiker.