Tafeltennisbatjes: uitleg en advies

Gebruik niet de gratis batjes van je tafeltennis set

Laatste update april 4, 2022 door Ed Gouwelaar

Welk tafeltennisbatje moet je kopen? Ik heb nooit begrepen waarom mensen 400+ betalen voor een tafel, en dan batjes gebruiken van een paar euro. Goede batjes zijn al beschikbaar voor twee of drie tientjes.

Wat is een goed batje?

Een goed batje maakt een enorm verschil in je speelstijl. Met goedkope batjes kun je nauwelijks effect meegeven; daardoor kun je eigenlijk ook niet smashen, want je kunt geen overspin meegeven, waardoor je de bal snel over de tafel heenslaat.

Topspelers spelen met zware batjes, omdat je daarmee harder kunt slaan. Met een lichter batje heb je meer controle, en kun je beter verdedigen, waardoor lichte batjes aangeraden worden voor beginners. Fabrikanten geven vaak een speed rating aan hun batje en de belangrijkste factor is daarbij het gewicht. Een zwaarder batje heeft over het algemeen een hogere speed rating.

Aan de andere kant van het spectrum heb je lichtere batjes met zacht rubber. Dit is goed voor spelers met een verdedigende speelstijl, waarbij je hoopt dat je tegenstanders een fout maken, en waarbij je zelf veel gebruik maakt van backspin.

Een tafeltennisbatje voor de voorzichtigere spelers heeft juist een speed rating van 60 of minder (of 3/5 sterren). Je moet dus een keuze maken tussen snelheid en controle, of juist kiezen voor een balans. Beginnende spelers kunnen beter een langzaam batje kopen, zodat ze minder fouten maken.

topspin-vs-backspin-onderspin

Bij een verdedigende speelstijl past een licht palet met zacht rubber. Als je vaak met backspin speelt, dan heb je een verdedigende speelstijl. Het omgekeerde geldt voor topspin.

Het hangt er dus van af welk batje het beste is voor jou. Hieronder is een review goede pingpongbatjes met de bijbehorende uitleg:

Duurdere segment

De professionele spelers maken hun eigen batje. Dat wil zeggen: ze kopen het rubber en het hout apart, zodat ze een racket kunnen samenstellen dat precies past bij hun speelstijl. De betere batjes worden gemaakt door Butterfly, Adidas en Cornilleau.

Ik heb zelf de Adidas Avenger Carbon Holround, waarbij je zelf het rubber er bij moet kopen:Adidas-tafeltennisbatje-Avenger

  • De Adidas Avenger Carbon kost ongeveer 90 en daarnaast nog zo’n 30 euro voor het rubber. Het handvat is flared en het is vooral goed geschikt voor mensen met wat grotere handen.

Een batje zelf maken is leuk, maar de meeste amateurs en beginnende spelers kunnen beter een batje kopen dat al van rubber is voorzien. Het is een stuk makkelijker. Je hoeft niets vast te lijmen en je vermijdt het risico dat je iets verkeerd doet. De meeste beginnende spelers kunnen de nuances van eigen speelstijl ook niet goed analyseren, waardoor zij beter af zijn met een premade allround batje. Hier zijn twee goede batjes die al meteen speelklaar zijn:

batje-schildkrot

Dit is een van de beste premade batjes, voor spelers die het maximale willen halen uit hun aanvallende speelstijl . Het is vooral geschikt voor de spelers die met veel topspin spelen en het liefst iets verder van de tafel staat. Je levert natuurlijk wel iets in op controle, dus een verdedigende beginner kan beter een batje van Cornilleau kopen (zoals de goedkopere Cornilleau 2000).

Als ik niet zelf mijn batje zou samenstellen, dan zou ik deze Donic Schildkröt kopen.

Dit is een van de topbatje van Cornilleau. Er ontbreekt alleen balans. Dat is vooral lastig voor de beginnende speler. Aan de andere kant: de gevorderde speler maakt vaak zijn eigen bat, dus het is daarom niet helemaal duidelijk voor wie dit product bedoeld is. Het is een goed batje om aanvallend mee te spelen en om topspin mee te geven. Je mist wel controle; de bal wil nog wel eens van het racket “afspringen”.  Als je veel variatie in je spel hebt, of je speelt erg verdedigend, dan is dit geen goede keuze. Aan de andere kant: als je een gevorderde speler bent, met een aanvallende speelstijl, en je hebt geen zin om rubber te lijmen, dan is dit geen verkeerde keus.

Een beter alternatief in deze prijsklasse is waarschijnlijk de Donic Schildkröt hierboven. Ik heb zelf niet echt vaak gespeeld met de Donic Schildkrot, maar ik ben geneigd om deze aan te raden na recente klachten van klanten m.b.t de bouwkwaliteit van de Excel 3000.

Het middensegment: de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Cornilleau-excell-1000-bat-review

Dit is een goed batje voor een uitstekende prijs. Je kunt er zowel mee verdedigen als aanvallen en je kunt er behoorlijk veel effect mee geven, zonder dat je spel te stroperig wordt, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij de Cornilleau Coach 500. De bal springt niet snel van het rubber af, waardoor je je een foutje kun veroorloven.

Dit is het batje wat ik aanraad aan alle beginnende leerlingen die niet al te veel geld willen uitgeven. Klik hier voor de recente prijs en leveranciers»

De Excell 1000 is vergelijkbaar met de 2000, maar het rubber van de 2000 is iets sneller en het hout is verstevigd met carbon.

cornilleau-x70-batje

Nexeo X90

In principe raad ik de Nexeo X90 niet aan als je echt goed wilt spelen. Je mag er bijvoorbeeld ook geen officiële wedstrijden mee spelen, omdat daarvoor een houten tafeltennisbatje is vereist. Waarom staat hij er dan toch tussen? De Nexeo X90 is misschien wel het beste kunststof ping pong batje op de markt. Het is zeer slijtvast en het speelt prima (voor een kunststof batje). Maar zoals de meeste batjes van kunsstof: het speelt toch bij lange na niet zo goed als de traditionele producten van hout. Je mist vooral gevoel: d.w.z. je kunt er wel hard mee slaan, maar je mist precisie en het is lastig om de snelheid uit het spel te halen. Misschien is het wel te licht. Het voordeel van de X90 ten opzichte van andere pingpong batjes is dat het rubber wel van goede kwaliteit is. Daardoor heb je veel grip, waardoor je makkelijk met veel effect kunt slaan. Toch ben je beter af met een houten variant – tenzij je bang bent dat je batjes snel stukgaan door bijvoorbeeld jonge kinderen.

Cornilleau-Perform-Coach-500-pingpongbatje

Dit is een goed “standaardbatje”. Eigenlijk zouden de tafeltennistafels van Cornilleau standaard met twee van deze batjes moeten worden geleverd. Je ziet vaak mensen die best een goede tafelteenistafel kopen, maar dan met 2 batjes erbij van een zeer lage kwaliteit. De Coach 500 is een degelijke keuze voor de gemiddelde thuisgebruiker die 2 batjes nodig heeft. Het zijn relatief langzame batjes, waardoor de speler veel controle heeft en minder snel een fout maakt. Dat is precies wat veel beginnende spelers nodig hebben. Klik hier voor de recente prijs en leveranciers»

De Sport 400 is overigens ook een goed palet, maar de Coach 500 beschikt over beduidend beter rubber en is nauwelijks duurder.

De Goedkope tafeltennisbatjes

Tacteo-outdoor-30

Het probleem met veel (goedkope) batjes is dat ze makkelijk kapot gaan: het rubber kan loslaten of de lijm van het houtvat kan uitzetten, waardoor er een stuk hout van het handvat loslaat. In dat opzicht is de Tacteo Outdoor 30 Schoolsport de perfecte oplossing. De naam zegt al alles. Het is gemaakt om lang mee te gaan en is bestand tegen weer en wind door al het kunstof.

Het is natuurlijk geen geweldig batje, maar je zou er bijvoorbeeld 2 kunnen aanschaffen, en daarnaast nog 2 serieuzere batjes. Als je dan kinderen op bezoek hebt, dan kunnen ze gebruik maken van deze blauwe pingpongbatjes: dit soort kunststof batjes krijgen ze niet makkelijk stuk. Overigens is dit niet eens zo’n heel slecht batje: als je er eenmaal aan gewend raakt, speelt het best leuk. Als je voldoende budget hebt, koop dan de Nexeo X90 (zie hierboven).

  • Cornilleau TT Sportpack Duo Gatien (+/- 20 euro voor 2 stuks)

Deze set wordt veel verkocht en tóch is het geen echte aanrader. In het allergoedkoopste segment, is dit wel een logische keus: als je maximaal 10 euro per batje wilt uitgeven, koop dan deze set. Aan de andere kant: als je voor 400-600 euro een tafeltennistafel koopt, waarom zou je dan 10 of 20 euro bezuinigen op je batjes? Je kunt hiermee bijvoorbeeld totaal geen goede onderspin geven of een goede forehand loop maken. Wat wel te prijzen valt: Cornilleau heeft gekozen voor zeer zacht rubber, waardoor beginners automatisch wat meer controle over de bal hebben.

Eigenlijk kun je toch beter een tientje extra uitgeven voor de Perform Coach 500. Of koop 2x de Tacteo 30: die spelen ook niet geweldig, maar die gaan tenminste lang mee en zijn kindbestendig.

Tenslotte: vermijd de batjes van Dunlop en Rucanor: dat zijn speelgoedfabrikanten met weinig verstand van tafeltennis. Ik heb er zelf weinig ervaring mee, maar als je de reviews op intenet lees, dan komt dat overeen met hun slechte reputatie.

Het handvat

Er zijn verschillende soorten handvaten: dit wordt ook wel aangeduid als het type greep. Het is een persoonlijke voorkeur en de ene greep is niet per se beter dan de andere. De meest voorkomende types zijn anatomisch, recht en flared:

  • Anatomisch: dit is een handvat dat in theorie het beste past bij de vorm van je hand.
  • Flared: dit type greep kom je het vaakste tegen. Het handvat loopt breed uit, zodat het batje minder snel uit je hand vliegt.
  • Recht (Straight): dit is simpelweg een handvat dat volledig recht is.

Let er wel op dat batjes met een anatomisch handvat niet geschikt zijn voor spelers die de Aziatische greep hanteren. In Nederland spelen echter bijna alle spelers (zeker hobbyisten) met een Europese greep.

handvat-anatomische-type-greep-straight-recht-flared