Tafeltennistafel kopen: uitleg en advies


Alle tafels op deze pagina zijn van officieel wedstrijdformaat. De tafels voldoen ook aan de eisen voor een stuiterhoogte van 24cm. Toch zijn alleen de duurdere tafels goedgekeurd voor officiële wedstrijden. Dat komt doordat goedkope tafels gebruik maken van dunner spaanplaat en een zachtere coating. Dit leidt al snel tot putjes, en een langzamere spelervaring. Voor de meeste recreatieve spelers bieden de tafels uit het middensegment de beste balans tussen bouwkwaliteit, features en prijs.

Wat is een goede tafeltennistafel?

Tafeltennis is eigenlijk een binnensport, maar de moderne buitentafels zijn goed genoeg voor beginners. Het kan ook gezellig zijn om in de tuin te spelen: het belangrijkste bij tafeltennis is dat je plezier hebt. Voor dit soort spelers raad ik de de Cornilleau 250S aan. Dit is een solide buitentafel, te koop bij bol.com voor zo’n €449.

Voor de serieuze spelers is de kwaliteit van het speelvlak is het meest belangrijke. De professionele tafels zijn meestal niet eens voorzien van wieltjes. Echter, voor de normale thuisgebruiker spelen andere factoren een rol, zoals:

 • Een tafeltennistafel die makkelijk is om te verplaatsen, doordat deze grote wielen heeft die ook over gras en tegels kunnen rijden (Cornilleau pakt dit slim aan);
 • In hoogte verstelbare poten, zodat de tafel recht kan worden gezet op een hobbelig grasveld.
 • Een goed opklapsysteem, zodat er weinig ruimte wordt gebruikt in de stalling;
 • Een slijtvaste coating voor buiten, die zonweerkaatsing tegen gaat;
 • Een goede prijs-kwaliteitverhouding. De meeste thuisgebruikers zullen een tafel niet zo intensief gebruiken, dus dan ben je beter af met een tafel uit het middensegment.

De beste tafeltennistafels

Duurdere segment

 

 • Cornilleau Competition 850 Wood (€1399) is misschien wel de mooiste en beste tafeltennistafel die je kunt kopen, voor gebruik binnenshuis. De tafel is goedgekeurd voor officiële wedstrijden door de Internationale tafeltennisbond.

Deze tafel zie je daarom vaak terug in sporthallen of bij tafeltennisverenigingen. Je koopt deze tafel vooral voor de bouwkwaliteit: zelfs bij intensief gebruik gaat deze tafel waarschijnlijk minstens 20 jaar mee. Het spaanplaat heeft een dikte van maar liefst 25mm. Ter vergelijking: de goedkope tafels hebben een dikte van rond de 3-4mm. De tafel kan makkelijk worden ingeklapt, en meerdere tafels passen daarom in de vrij kleine opslagruimte van een typische gymzaal.

Deze tafeltennistafel is de beste keuze voor clubs, scholen, sporthallen etc. Voor particulier gebruik is de houten 850 wellicht een beetje overdone. De meeste particulieren hebben niet voldoende ruimte voor zo’n tafel, en het zou zonde zijn om deze tafel buiten te zetten. Als je een hoog budget hebt, dan ben je als particulier beter af met een van de tafels hieronder.

De Cornilleau 850 die hierboven staat beschreven is een indoor tafel. Als je op zoek bent naar de beste tafeltennistafel voor buiten, dan is de Cornilleau 500M een betere keuze:

700m-outdoor-tafel

De afstelbare poothoogte is een mooie oplossing voor buitengebruik, zodat je de tafel ook goed kunt gebruiken op bijvoorbeeld een grasveldje in de tuin. Op gras, aarde of een ander ongelijk speelveld verstel je de pootlengte heel eenvoudig. De coating van de tafel verminderd de reflectie van de zon, dus het is echt een tafel die gemaakt is voor buiten.

De weersbestendige Cornilleau outdoor-tafel is wel een investering, maar de pingpong-tafel gaat minstens 10 jaar mee – zelfs wanneer je hem tijdens de winter buiten laat staan. Deze tafeltennistafel is ontworpen om buiten te staan in alle weersomstandigheden, ook al zou ik er zelf toch nog een beschermende hoes bijkopen. Je kunt de Cornilleau 500M hier kopen.

Het middensegment: de beste prijs-kwaliteitsverhouding

tafeltennistafel-outdoor-Cornilleau-100S

De 100X Outdoor is de opvolger van de 100S. De tafel heeft stevige wielen, waardoor hij makkelijk verrijdbaar is op gras en daarom goed is geschikt voor gebruik in de tuin of op de oprit. Het is een all-rounder in het middensegment die de competitie aankan met andere tafels die 150 euro duurder zijn (zelfs dan zou het nog een goede keuze zijn).

Dit is een buitentafel, maar dat wil niet zeggen dat je hem altijd buiten kunt laten staan. Dit is vooral een buitentafel in de zin dat de zon geen barsten veroorzaakt in de coating en dat een beetje vocht geen kwaad doet. De tafel zal nog steeds kapot gaan als je hem altijd in de regen laat staan, dus zorg er voor dat je er je er een hoes bij koopt. Zelfs dan is het aan te raden om de tafel in een schuur of garage te bewaren, gedurende de winter. Als je op zoek bent naar een tafeltennistafel voor thuisgebruik, dan is dit de beste keuze op dit moment. Te koop bij bol.com of bij een goede lokale tafeltenniswinkel.

Als je budget iets hoger is, dan is de onderstaande 200X waarschijnlijk een betere keuze. Beide tafels zijn erg vergelijkbaar, maar de 200X is de grotere broer en dus iets beter (en duurder). Beide tafels hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar ik zou zelf eerder geneigd zijn de 200X te kopen:

250s-cornilleau-tafeltennistafel

De Cornilleau Sport 250S Crossover

net-systeem-250s

Het netje hoef je niet te demonteren, bij het inklappen van de S250. Dus na het spelen kun je de tafel opklappen, hoes erover en klaar!

De Cornilleau 200X is de beste outdoor pingpongtafel op de markt als je een klein beetje meer geld te besteden hebt. Het is een verbeterde versie van de Cornilleau 100X. Alles is nét even beter (dikker speeloppervlakte, stevigere constructie, wieltjes met remmen, automatisch opvouwbaar netje, het netje heeft een overlap, verstelbare poten etc.).

De tafel is ook zwaarder en het speloppervlakte is dikker dan de 100X. De 200X outdoor heeft verder verstelbare poten, waardoor je altijd een recht speelvlak kunt creëren, wanneer je bijvoorbeeld op een grasveld speelt.

Het polyester net kan zowel in hoogte als in spanning versteld worden, en wanneer de tafel voor opslag opgevouwen wordt, wordt het netje automatisch ingeklapt.

Het in elkaar zetten van de tafel kost ongeveer 2 uur. Het is iets ingewikkelder dan de meeste tafels, maar op de lange termijn is de extra opbouwtijd geen belangrijk punt. Bij bol.com is de 200X verkrijgbaar voor €499» Aanrader!

 • MIJN VOORKEUR: +/- €550,00 Heemskerk Novi 2000

Deze tafeltennistafel zie je veel bij Nederlandse amateurverenigingen. Het is de goedkoopste tafel die gecertificeerd is voor officiële wedstrijden door de NTTB (Nederlandse tafeltennisbond)

Het is het kleinere broertje van de Novi 2400. In de praktijk is het echter een zeer goede tafel, en qua spelbeleving vergelijkbaar met zijn grotere broer. Deze tafel heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding voor een indoor tafel.

Hij is wat minder geschikt voor het gemiddelde gezin, omdat veel indoor tafels toch buiten worden gebruikt op een zonnige dag. Het is ook geen compacte tafel om in te klappen, dus het is geen praktische keuze voor gezinnen. Het is een goede keuze voor de prijsbewuste amateurspeler die voldoende ruimte heeft om binnenshuis op een serieuze manier te trainen.

De Novi 2000

Dit is een minimalistische tafeltennistafel en een van de goedkoopste buitentafels. Er is op zich niets mis mee, maar de Cornilleau 100s is steviger, speelt beter en heeft bijna dezelfde prijs.

goede-outdoor-tafeltennistafel

Buffalo Outdoor pingpongtafel

Goedkope tafeltennistafel kopen

Dit is de onderkant van de markt. De tafels in deze prijsklasse zijn een stuk minder stevig en de bal heeft niet de juiste stuiterhoogte door het dunne tafeloppervlak. Ik heb daarom zelf weinig ervaring in dit prijssegment. Let er ook op dat deze tafels niet geschikt zijn voor buitengebruik. Als je de tafel toch buiten gebruikt, dan zal hij snel krom trekken of barsten vertonen onder invloed van zonlicht. Als je echt een krap budget hebt (en je gaat de tafel alleen binnen gebruiken), dan zijn hier zijn toch twee “aanraders”:

buffalo-tafeltennistafel-kopenDit is de goedkoopste tafeltennistafel met officiële wedstrijdafmetingen, maar wel met een zeer dun speelvlak. Het is onmogelijk voor een balletje om correct stuitergedrag te vertonen op zo’n dunne tafel, ook al heb ik het zelf nooit echt goed getest. De tafel wordt vaak verkocht, dus blijkbaar zijn er genoeg mensen die kwaliteit niet zo belangrijk vinden. Vanwege de lage prijs is een goed alternatief voor mensen die overwegen om zelf een tafeltennistafel te maken.

Als het even mogelijk is, geef iets meer uit aan de Dione tafel hieronder of de Cornilleau 100s uit het middensegment.

Simpel, stevig en goedkoop. Let op dat deze tafel nogal zwaar is, en dat de kleine wieltjes het niet makkelijk maken om de tafel over een grasveldje te verplaatsen. Het is echt een binnentafel. Over de spelkwaliteit durf ik niets te zeggen, maar de coating zal ongetwijfeld niet zo goed zijn als de bovengenoemde Cornilleau tafels, maar beter dan Buffalo tafel hierboven. De spelkwaliteit wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de dikte van het tafeloppervlak. Een goede keuze voor (basis)scholen met een klein budget of om te plaatsen in een grote schuur, waarbij het gebrek aan wieltjes geen rol speelt.

Indoor of outdoor tafeltennistafel: wat is beter?

Professionele en serieuze tafeltennistennisspelers spelen altijd binnen op een indoor tafel. Het meeste tafeltennis wordt echter gespeeld op outdoor tafeltennistafels. Maar wat zijn de verschillen? Welke is beter?

De voordelen van een outdoor tafeltennistafel:

 • Je hebt hebt voldoende ruimte om te spelen. Zelfs de meeste garages bieden niet voldoende ruimte om fatsoenlijk te kunnen spelen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je tegen een muur aanbotst. In de praktijk heb je ongeveer 2 meter nodig achter de tafel, en ook nog eens een meter aan de zijkant. Als je dit optelt bij de afmeting van een tafeltennistafel, dan kom je uit op een minimaal oppervlakte van minimaal 6,5 meter in de lengte en 3,5 meter in de breedte.
 • De internationele tafeltennisfederatie hanteert een minimumruimte voor officiële wedstrijden van 14 meter x 7 meter en 5 meter hoog. Dit is ook de standaard voor de olympische spelen.
 • Het balletje kan nooit het plafond raken. Je kunt natuurlijk een regel maken dat wie het plafond raakt, automatisch het punt verlies. Het is niet zo leuk, omdat je dan nooit leert om hoge ballen af te ronden (te smashen). Lange mensen kunnen zelfs met hun batje al snel het plafond raken, met name bij het maken van een “forward loop” (zie video)
 • Een outdoor tafel is leuker voor de recreatieve speler. Je kunt het bijvoorbeeld in de tuin zetten en het combineren met een gezellige barbecue met familie of vrienden.
 • Het is praktischer omdat de meeste huishoudens geen aparte kamer vrij hebben om te kunnen spelen.

En natuurlijk is het gewoon lekker om in het zonnetje te staan. Als het buiten lekker weer is, dan wil je niet in een warme sporthal staan te spelen.


Lange mensen kunnen zelfs met hun batje het plafond raken van bijvoorbeeld een garage of kelder, met name bij het maken van een “forward loop”.

Nadelen van een tafeltennistafel voor buiten:

 • Wind, regen en zonneschijn. Je kunt alleen maar spelen als het weer goed is en relatief windstil.
 • De tafel slijt sneller. Hiervoor kun je wel een hoes kopen om dit enigszins tegen te gaan.
 • Buitentafels spelen vaak net even iets anders dan indoor tafels. Ze spelen vaak sneller doordat er een bepaalde coating wordt gebruikt. Het is geen groot probleem voor de thuisgebruiker, maar wel voor de (semi-)profs en serieuze amateurs. Een buitentafel zal hierdoor nooit gecertificeerd worden door de ITTF.

Wat jij leuker vindt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. De serieuze spelers zullen alleen op een indoor tafel willen spelen, maar voor de meeste hobbyisten zal een buitentafel beter geschikt zijn.

Het beschermen van een outdoor ping pong tafel

De meeste buitentafels zijn gemaakt van hout of watervaste hardboard – beter bekend als Unalit of Masonite. Ondanks de naam is dit materiaal niet erg goed bestendigd tegen water. Daarnaast heeft een buitentafel last van zonneschijn en temperatuurverschillen, waardoor het hout kan krimpen of uitzetten.

De beste manier om de levensduur van een outdoor ping pong tafel te beschermen is met een hoes. Dit zorgt daarnaast ook voor bescherming tegen vogelpoep, blaadjes en andere viezigheden. Een hoes kost zo’n 30-40 euro, dus dit haal je er makkelijk uit, aangezien een nieuwe tafel minstens het tienvoudige kost.

Van welk merk kan je het beste een tafeltennistafel kopen?

Het hangt er van af waarvoor je de tafel wilt gebruiken. Heemskerk en Cornilleau staan al jaren bekend om hun goede tafels voor de serieuze spelers. Voor de recreatieve (thuis)gebruiker zijn met name Cornilleau en Buffalo aan te raden, omdat zij tafels maken die goed geschikt zijn voor buitengebruik. De laatste jaren heeft Cornilleau een dominante positie verworven door consistent goede producten te leveren, wat voornamelijk ten koste is gegaan van Kettler. Samengevat: Heemskerk voor de serieuze speler en Cornilleau voor gemiddelde thuisgebruiker.

Laatste update april 6, 2022 door Ed Gouwelaar