Heb je tafeltennisschoenen echt nodig?

Schoenen van Butterfly, Joola en Artengo

Regelmatig vragen mijn leerlingen of ze speciale tafeltennisschoenen nodig hebben.

Met deze vraag willen spelers eigenlijk weten of ze beter gaan spelen als ze speciale tafeltennisschoenen kopen. Hier kan ik meestal geen simpel antwoord opgeven. Het hangt van de leerling af, maar meestal is het antwoord: nee.

Mijn ervaring met tafeltennisschoenen

Ik heb jarenlang op hardloopschoenen gespeeld tot ik uiteindelijk besloot om tafeltennisschoenen aan te schaffen. In het begin had ik het gevoel dat ik een beetje aan het overdrijven was, en alles wat te serieus nam door goede tafeltennisschoenen te dragen.

En de werkelijkheid is dat het voor mij destijds niet veel verschil heeft gemaakt. Op dat moment was mijn voetenwerk nog vreselijk slecht (en eigenlijk heeft dit nog steeds verbetering nodig). Omdat mijn voeten zo vast op de grond stonden, maakte het niet uit of ik tafeltennisschoenen of een paar regenlaarzen droeg. Ik bewoog gewoon niet!

Maar toen ik als speler vooruitging en mijn voeten meer ging gebruiken, merkte ik de voordelen van een goed paar tafeltennisschoenen.

​Voordelen van tafeltennisschoenen

Tafeltennisschoenen worden gemaakt zodat je gemakkelijker kunt bewegen. Ze zijn licht, hebben een goede grip en een dunne zool om te voorkomen dat je door je enkel gaat als je heen en weer beweegt.

Als je een goede houding hebt en het gewicht meer aan de voorkant van je voeten dan aan de achterkant centreert, kun je de voordelen van tafeltennisschoenen waarnemen.

Het bewegen van links naar rechts, en van voren naar achter zal gemakkelijker aanvoelen dan bij een normaal paar sportschoenen. Als ik nu mijn tafeltennisschoenen draag, merk ik dat ik net een beetje sneller, en net een beetje beter in positie kom om mijn schoten te richten.

​Nadelen van tafeltennisschoenen

Het grote nadeel van tafeltennisschoenen is dat de schokdemping niet zo groot is. Omdat het lichte schoenen met dunne zolen zijn, krijgen je gewrichten niet veel bescherming. Dit is niet zo’n groot probleem als je op een mooie Taraflex sportvloer of een verende plankenvloer speelt, omdat deze oppervlakken sowieso al goede schokdempers zijn. Maar als je op een hard, houten of zelfs betonnen oppervlak speelt, zullen je gewrichten een stuk meer te lijden hebben.

Zelf heb ik last van kniepijn. Ik heb al drie operaties aan mijn rechterknie achter de rug, en mijn linkerknie heeft meer dan 20 jaar moeten overcompenseren. Als ik tafeltennisschoenen gebruik op een harde vloer, zullen mijn knieën het zwaar te verduren krijgen.

Daarom draag ik niet altijd tafeltennisschoenen tijdens het spelen; dit is afhankelijk van het oppervlak. Als ik op een hard oppervlak speel, gebruik ik liever mijn hardloopschoenen om mijn knieën te beschermen, hoewel ik daarop wat minder snel kan bewegen.

​Dus: heb je tafeltennisschoenen nodig?

Terug naar de originele vraag. Is het kopen van tafeltennisschoenen de moeite waard? Zullen ze je helpen om beter te spelen? Dit is vooral afhankelijk van je huidige speelniveau.

  • Als beginner met onderontwikkeld voetenwerk, ga je waarschijnlijk niet zoveel verschil merken. Het kan geen kwaad om tafeltennisschoenen te kopen, maar ze zullen je niet opeens veranderen in een topspeler!
  • Als gemiddelde of gevorderde speler met verbeterd voetenwerk zou je kunnen profiteren van tafeltennisschoenen om beter rond de tafel te bewegen.

Laat een reactie achter