Er zijn twee manieren om naar de regels te kijken:
- De regels om een leuk potje spelen of,
- Muggenziften met de officiële regels 😉
Het muggenziften* met de regels is weggelegd voor officiële (amateur)wedstrijden, en voor mensen zonder een gevoel voor humor, zoals accountants en computerprogrammeurs. Dat soort mensen kunnen hier terecht voor de regels van de Nederlandse Tafeltennisbond: http://www.nttb.nl/arbitrage/spelregels/ of voor de Engelstalige regels van de International Table Tennis Federation: internationale regels.
Coaching
Natuurlijk leer ik mijn studenten om te spelen volgens de officiële regels. Zij spelen amateurwedstrijden met een gekwalificeerde umpire, dus voor hen is dat belangrijk. Je moet alleen niet vergeten dat de meeste mensen tafeltennissen voor hun plezier en op zoek zijn naar simpele regels. Daarom heb ik hieronder de officieuze “plezierregels” opgeschreven. Het is bedoeld voor iedereen die thuis, in de garage of in de tuin, gewoon een leuk potje wil spelen.
De “plezierregels” om een leuk potje te spelen
- In het enkelspel (1 tegen 1), dient de middenlijn nergens voor. Die kun je dus negeren.
- Een wedstrijd speel je met de best of three of best of five, wat betekent dat je 2 of 3 sets moet winnen om de wedstrijd te winnen.
- Om een set (game) te winnen moet je 11 punten behalen, wat wil zeggen dat je elf rally’s moet winnen.
- Je kunt in elke rally één punt verdienen. Het is dus niet zoals bij volleybal, waarbij alleen de serveerder een punt kan winnen.
- De tafelranden tellen mee voor de punten, maar de zijkanten niet. De meeste amateurs zijn ook niet in staat om een bal op de zijkant van de tafel te slaan, dus daar hoef je eigenlijk geen rekening mee te houden. Het is belangrijk om af te spreken dat de tafelranden wel meetellen, hoe oneerlijk dat soms ook overkomt.
- Elke speler serveert twee keer achter elkaar en daarna wissel je van service. De enige uitzondering hierop is bij een stand van 10 tegen 10 (of 11 tegen 11 etc.). Dan wisselt de service om het punt. Je moet minimaal een verschil van 2 punten behalen om de set/game te winnen, bijvoorbeeld 11 – 13.
- Na elke set wissel je van speelhelft. In de laatste beslissende set, kun je er voor kiezen om van tafelhelft te wisselen nadat één van de spelers 5 punten heeft behaald.
Opslag serveren
Leg het balletje op je open handpalm en gooi het verticaal in de lucht (dus niet zijwaarts). Officieel moet de bal minstens een verticale afstand afleggen van 16cm, maar zorg er in ieder geval voor dat de bal verticaal omhoog wordt gegooid. Je mag de bal pas spelen, nadat het hoogste punt is bereikt; je mag dus alleen een vallende bal raken.
Het balletje moet je overigens opgooien achter de tafel.
Wanneer je het netje raakt bij de service, dan mag je opnieuw serveren, zonder dat er een punt wordt toegekend. Dit heet een let. De opslag moet verder wel correct zijn verlopen, dus de bal moet zowel je eigen speelhelft raken, als de speelhelft van de tegenstander. Indien dit niet het geval is, dan geldt dit als een punt voor je tegenstander. Hier is een duidelijk fimpje over hoe je een correcte service uitvoert:
Materiaal
- Speel op een tafel met de officiële afmetingen.
- Speel met batjes die zwart-rood zijn gekleurd. Bespaar niet op je batjes; een duurder batje maakt een groot verschil in het niveau dat je kunt halen.
- Zorg voor goede, onbeschadigde balletjes met een diameter van 40mm.
*Muggenziften: de officiële regels
Bovenstaande regels zijn al vrij uitgebreid voor beginnende spelers. De officiële reglementen zijn echter nog velen malen uitgebreider. Om een voorbeeld te geven van het absurde niveau van details, is hier mijn favoriete citaat uit de officiële regels:
“When two players who are in wheelchairs due to a physical disability are a pair playing doubles, the server shall first make a service, the receiver shall then make a return but thereafter either player of the disabled pair may make returns. However, no part of a player’s wheelchair shall protrude beyond the imaginary extension of the centre line of the table. If it does, the umpire shall award the point to the opposing pair. “
Zoals je ziet zijn er maar weinig mensen die zin hebben om al die ingewikkelde regels te lezen 😉 Voor alle officiële regels, kun je terecht op de website van de International Table Tennis Federation (ITTF).