Er zijn zoveel verschillende soorten tafeltennisrubbers, dat veel spelers niet weten welke ze het best kunnen gebruiken.
Daarnaast denken veel spelers dat het gebruik van een bepaald rubber ervoor zal zorgen dat ze beter zullen spelen, waardoor ze alleen de nieuwste of “beste” (en duurste) rubbers kopen. Het constant veranderen van rubber is totaal niet nodig, en zal je waarschijnlijk juist minder goed laten spelen in plaats van beter.
Kies rubbers die bij jouw stijl passen
Dus hoe bepaal je nou welke rubbers je moet gebruiken? Het is belangrijk om het simpel te houden bij het kiezen van tafeltennisrubbers en het rubber te kiezen dat bij jouw stijl past.
Houd ook in gedachten: Het kiezen van welk rubber dan ook zal je nooit verder helpen dan het VERBETEREN VAN JE TECHNIEK en MEER OEFENEN.
Zodra je dit begrijpt, weet je dat je je niet druk hoeft te maken om de honderden soorten rubber, totdat je op een hoger niveau speelt. De subtiele verschillen tussen de verschillende rubbers binnen hun eigen categorie, zijn voor het gros van de spelers niet voldoende om een verschil te maken in het spel.
Als je met jouw gekozen rubber blijft oefenen, zal je veel betere resultaten krijgen dan als je de hele tijd verandert van rubber.
Er zijn drie factoren waar je op moet letten bij het kopen van rubbers:
1. De dikte van de spons
Tafeltennisrubbers zijn beschikbaar in verschillende diktes, en over het algemeen geldt dat een dikker rubber/spons zorgt voor een aanvallender batje. Het klinkt misschien vreemd, maar hoe dikker het rubber, hoe sneller en aanvallender je kunt spelen. Met een dunnere spons heb je juist wat meer controle en minder snelheid. Over algemeen wordt een dikte van 1.5mm-1.9mm gezien als allround. Dit is aan te raden voor beginners.
Een spons van 2-2,5 mm zal beter geschikt zijn voor een aanvallende speelstijl dan een spons van 1-1,5 mm, die beter geschikt is voor een verdedigend ingestelde speler. Er is overigens niets mis met een verdedigende speelstijl.
Het rubber en de spons zitten meestal als één stuk in elkaar, dus het apart aanschaffen van deze beide onderdelen komt haast nooit voor.
2. Nopjes naar buiten
De nopjes op tafeltennisrubbers kunnen naar buiten of naar binnen gericht zijn. Bij genopte rubbers zijn de noppen naar buiten gericht, wat betekent dat de gladde kant van het rubber aan de spons bevestigd zit. Je slaat de bal dus met het genopte oppervlak.
Er zijn twee basisvarianten van rubbers met de noppen naar buiten: korte noppen en lange noppen. Elk van beide geeft je een geheel ander effect als de bal door de noppen wordt geraakt.
Korte noppen zijn geschikt voor spelers die snel blokkeren of terugslaan, terwijl lange noppen geschikt zijn voor een defensievere speelstijl. Ook kunnen ze je helpen om aanvallende schoten terug te spelen met een apart spineffect.
3. Glad rubber (noppen naar binnen)
Tafeltennisrubbers kunnen de noppen ook naar binnen hebben staan, in de richting van de spons. Je slaat de bal dus met de gladde kant van het rubber.
Dit staat ook wel bekend als omgekeerd rubber, en is met stip het meest populaire type rubber omdat je er veel verschillende slagen mee kunt uitvoeren.
Dit type rubber geeft je een goede controle en kan je helpen je slagen te ontwikkelen, terwijl genopte rubbers meestal meer geschikt zijn voor gevorderde spelers die een bepaald type techniek willen toepassen.
Mijn advies
Als je nog niet weet wat jouw speelstijl is, dan raad ik aan om een ‘Allround’ batje te kopen. Vaak is een voorgemonteerd tafeltennis batje een goede keuze. Dit kun je gebruiken tot je spel zich verder heeft ontwikkeld.
De meerderheid van de spelers moeten een batje en rubber kiezen in de categorie “Allround”. Het kiezen van tafeltennisrubbers moet afhangen van jouw speelstijl, en niet van een bepaald merk.
Voor beginners
Voor beginnende of gemiddelde spelers raad ik aan om gladde rubbers te gebruiken. Verder zou ik aan beide kanten van het batje hetzelfde soort rubber gebruiken, omdat dit je zal helpen je slagen te verbeteren. Als beginnende speler moet je al aan zoveel dingen denken, dat je daarnaast niet ook nog eens de fout wilt maken om met de verkeerde zijde van het batje te slaan.
Als je net begint met het spelen van tafeltennis, of een algemene, defensieve speelstijl hebt ontwikkeld, zal een rubber van gemiddelde snelheid je een goede beheersing geven.
Voor aanvallende spelers
Als je een gemiddelde speler bent en een aanvallende speelstijl hebt ontwikkeld, kan een snel rubber beter bij jou passen. Dit betekent echter wel dat je een beetje van de controle verliest die de langzamere rubbers je wel kunnen bieden.
Voor defensieve spelers
Als je een defensievere speelstijl hebt ontwikkeld, zal een langzamer rubber beter bij jou passen. Dit kan echter wel betekenen dat je moeite krijgt om snelle schoten af te vuren, wat je met snellere rubbers wel kunt doen.